PETUA
Panduan Dan Tips Masakan Di Dapur
Panduan Dan Tips Masakan Di
Dapur
a) Sekiranya anda mahu
puding karamel (puding gula hangus) yang anda buat menjadi lebih licin dan
cantik, gunakan susu pekat manis F&N.
b) Jangan buang lebihan
sambal belacan atau sambal tumis yang tidak habis. Simpan di dalam peti sejuk
dan boleh digunakan semula dalam tumisan anda dalam banyak jenis masakan
seperti kuew teow goreng, mee goreng, nasi goreng dan sebagainya.
c) Kalau anda mahu stok ikan
yang anda beli di pasar sentiasa segar dan tahan lama, terus menyimpanya di
dalam ruangan sejukbeku tanpa menyiangnya terlebih dahulu.
d) Untuk mendapat doh roti
yang naik dengan sempurna, rehatkan doh tersebut di bawah tuala lembab dan
letakannya di atas peti sejuk.
e) Lain tangan lain jadinya,
walaupun resepi yang sama. Sebenarnya setiap kali menumis sambal atau kari,
pastikan anda menumis sehingga naik minyak dan harum baunya kerana masakan yang
berbau enak pasti enak rasanya.
f) Sekiranya anda membuat
kek, pastikan dulang pembakar di sapu mentega terlebih dahulu sebelum
diletakkan kertas minyak di atasnya.
g) Kalau anda mahu biskut
coklat chip yang anda buat lebih enak dari famous amos, tukarkan penggunaan
serbuk koko kepada serbuk milo dan gunakan hanya kacang pecan.
h) Puding roti yang enak
dan gebu bukan di buat menggunakan roti biasa tetapi roti crossaint.
i) Untuk menghasilkan dadih
susu yang asli, hanya gunakan susu segar sahaja dan campurkan satu cawan gula
dan satu cawan 'coffee mate' untuk setiap paket dadih segera (termasuk gula
yang disertakan di dalam paket itu).
j) Membeli dengan lebih
bijak. Mayonis yang enak dengan harga yang jauh lebih rendah adalah jenama
Kimball.
k) nda tidak akan tersilap,
bila membeli yogurt jenama Dutch Lady kerana anda tidak ingin mencuba jenama
lain kerana yogurt jenama Dutch Lady memang menyelerakan.
sumber : http://resepimudah.blogspot.my/
0 comments: