PETUA
5 Petua Mudah Melembutkan Daging
5 Petua Mudah Melembutkan
Daging
Selalunya bila anda
menikmati juadah yang berasaskan daging seperti rendang dan kari, tentu lebih
berselera jika daging tersebut lembut dan empuk. Nikmatnya memang tak
terhingga, kan?
Justeru itu, kalau anda
bercadang nak masak lauk-pauk yang berasaskan daging seperti daging black
pepper, kari ataupun rendang daging, berikut ada 5
cara melembutkan daging yang boleh anda cuba.
Cara Pertama:
1. Anda sediakan
beberapa helai daun nangka dan bersihkannya dahulu.
2. Kemudian,
masukkan saja daun nangka tadi ke dalam periuk bersama dengan daging yang ingin
direbus.
Cara Kedua:
1. Anda
ambil daun pisang abu dan lapkannya dulu sampai bersih.
2. Kemudian,
carik-carikkan daun pisang abu tadi.
3. Lepas tu,
masukkan saja ke dalam kuali atau periuk bersama-sama dengan daging yang ingin
dimasak.
Cara Ketiga:
Anda perlukan setengah atau sebiji pinang
tua.
Kupaskan dan bersihkan pinang tua tadi.
Setelah itu, masukkannya ke dalam periuk (kuali)
untuk dimasak sekali dengan daging
Cara Keempat:
1. Cara ini
pula khas untuk anda yang nak buat sate daging.
2. Memula,
hiriskan dahulu daging tersebut.
3. Seterusnya,
lumurkan daging tersebut dengan bahan-bahan perencahnya.
4. Kemudian,
bungkuskan daging dengan daun betik.
5. Biarkannya
selama 1 jam.
6. Setelah
itu, barulah anda bakar sate daging tadi dan hasilnya daging itu lebih wangi
dan empuk.
Cara Kelima:
1. Anda
perlukan sebatang tebu. Anda boleh gunakan sebarang jenis tebu yer.
2. Buangkan
dulu kulit tebu dan bersihkannya.
3. Kemudian,
anda potongkan tebu tadi secara memanjang seruas-seruas.
4. Kalau
daging tu nak dibuat rendang, masukkan saja isi tebu tadi bersama-sama dengan
bahan-bahan lain untuk penyediaan rendang. Kemudian, masaklah sehingga rendang
daging tu empuk.
5. Andainya
anda nak buat sup daging pula, rebuslah isi tebu tadi bersama-sama dengan
bahan-bahan lain untuk mereneh sup. Isi tebu tersebut berfungsi untuk
melembutkan daging dan menambahkan kelazatan sup.
Sekarang anda dah tahu 5 petua untuk
melembutkan daging, kan? Lepas ini bolehlah anda cuba mana-mana
cara di atas. Mudah-mudahan masakan daging anda lebih enak nanti.
sumber : http://resepimudah.blogspot.my/
0 comments: