MEE
Resepi Mee Kung Fu
Bahan-Bahan:
Bahan Mee:-
200gm mee kuning
2 biji telur
1/3 sk serbuk Knorr cukup rasa
Minyak masak
Bahan Kuah:–
3 ulas bawang putih - diketuk
100gm isi ayam - dipotong kecil
5 ekor udang - dibuang kulit
2 ekor sotong - dipotong bulat
1 sb tepung jagung - dibancuh dengan 1/2 cawan air suam
2 cawan air
2 sb sos tiram
3 batang baby corn - dipotong memanjang
3 tangkai cili padi - diketuk
1 batang lobak - dipotong panjang dan halus
Brokoli - dihiris
Kobis bunga - dihiris
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk lada sulah
Sedikit bahan perasa
Minyak masak
Cara Penyediaan:
'
'
1. Panaskan kuali masukkan minyak masak dalam 'fry pan', kemudian masukkan mee, kemudian masukkan telur dan bahan perasa (anggaran masak untuk seorang makan).
2. Goreng mee hingga kekuningan, kemudian masukkan ke dalam pinggan dan ketepikan.
3. Untuk kuah mee, panaskan kuali masukkan minyak masak, tumiskan bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam, udang dan sotong, kacau sehingga masak.
4. Masukkan air, garam, gula, sos tiram dan perasa, biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan semua sayur, cili padi, lada sulah dan bancuhan tepung jagung. Kacau selama 2 minit dan angkat.
6. Tuangkan kuah ke atas mee kungfu tadi, hiaskan dengan hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng dan hirisan limau nipis.
7. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
7. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: