SUP

Resepi Sup Tulang

4:12 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-bahan:

1 kg tulang lembu - dibersihkan dan ditos
1 bunjut rempah sup tulang
6 ulas bawang merah - dihiris nipis 
3 ulas bawang putih - dihiris nipis 
1 inci halia - dihiris nipis 
1 inci lengkuas - dipotong kasar 
1 batang serai - diketuk 
Garam 
Serbuk perasa (jika suka) 

Bahan hiasan: 

Daun sup 
Daun bawang 
Bawang goreng 
Cili padi 
Asam limau nipis

 Cara Penyediaan:

1) Panaskan kuali masukkan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bauk, kemudian  masukkan halia dan lengkuas. Kacau sebentar. 

2) Masukkan bunjut rempah sup, kacau sebentar, seterusnya masukkan tulang lembu, masakkan tulang sambil dikacau hingga air  tulang keluar. Masak hingga airnya hampir kering. Baru masukkan air secukupnya. 

3) Masukkan serai, kemudian tutup periuk dan rebus. Bila tulang hampir empuk baru masukkan garam. Tambah air jika perlu dan rebus lagi hingga tulang empuk. 

4) Bila sudah empuk, tutup api dan hidangkan sup bersama bahan hiasannya.

Selamat Mencuba


0 comments:

Like Us On Facebook