SAYUR

Resepi Sayur Pucuk Ubi Masak Lemak Cili Api

4:07 PTG mridzuanismail86 0 Comments

gambar hiasan

Bahan-bahan:

Pucuk ubi kayu
Santan 
50 gram ikan bilis 
5 biji cili api 
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Garam
Serbuk perasa (jika suka) 

Cara Penyediaan:
 
1. Pucuk ubi dipotong, kemudian dicelur sebentar, ketepikan.
2. Cili api, kunyit dan bawang dikisar kasar, kemudian tumbuk ikan bilis pula.
3. Di dalam satu periuk, satukan pucuk ubi dan bahan yang telah dikisar.
4. Masukkan santan, serbuk perasa, garam dan kacau sehingga mendidih, tutup api dan angkat.
5. Siap dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba


0 comments:

Like Us On Facebook