SAYUR
Resepi Pajeri Nenas
1 biji nenas - dikupas dan dihiris
3 cawan santan
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 sb rempah kari ikan - bancuh dengan sedikit air
3 sb rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air
Minyak masak
2 sb gula merah
2 sb kerisik
1 sudu besar udang kering - rendam dan ditumbuk
Garam secukup rasa
Serbuk perasa (jika suka)
3 cawan santan
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 sb rempah kari ikan - bancuh dengan sedikit air
3 sb rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air
Minyak masak
2 sb gula merah
2 sb kerisik
1 sudu besar udang kering - rendam dan ditumbuk
Garam secukup rasa
Serbuk perasa (jika suka)
Bahan hiris halus:
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Penyediaan:
1. Panaskan periuk masukkan minyak masak dan tumiskan bahan hiris serta kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau.
2. Masukkan pes rempah kari ikan dan daging dan tumis hingga pecah minyak., kacau sentiasa supaya rempah tidak hangus.
2. Masukkan kerisik dan kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan, garam, perasa serta gula merah, kemudian bila dah mendidih masukkan hirisan nenas dan teruskan kacau.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak serta nenas masak.
5. Sedia dihidangkan bersama nasi putih.
Selamat Mencuba
0 comments: