IKAN
Resepi Acar Ikan Kurau Masin
gambar hiasan |
Bahan-Bahan:
300 gram isi ikan kurau masin / talang
10 biji cili padi merah atau hijau
1 sb penuh gula melaka
2 tangkai daun kari – dilurut
2 tangkai daun kari – dilurut
7 – 10 biji bawang merah kecil
10 ulas bawang putih
2 sb gula
Secubit garam
Cuka secukupnya
Bahan Kisar Kering:
1 sk halba
1 sk ketumbar biji
1 sk biji sawi
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
*Semua
bahan kisar kering digoreng tanpa minyak terlebih dahulu hingga harum kemudian
kisar kering hingga halus
Bahan Kisar Halus:
1 inci halia
2 sb cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 bawang besar
Cara-cara Penyediaan:
1.
Potong isi ikan kurau berbentuk memanjang atau saiz sederhana kemudian rendam
selama lebih kurang 1 jam tapi ganti selalu air rendaman setiap 20 minit.
Goreng isi ikan kurau hingga setengah masak dan toskan.
2.
Panaskan minyak dalam kuali dengan anggaran 1/2 cawan dan tumis bahan kisar
halus bersama daun kari hingga naik bau. Ketika menggoreng gunakan api kecil
dan kacau selalu. Selepas itu, masukan semua bahan rempah yang dikisar kering
tadi dan kacau. masak hingga harum.
3.
Masukkan cuka bersama gula pasir dan gula melaka. Kacau hingga rata dan biarkan
mendidih. Tambah cili padi, ikan masin, bawang putih, dan bawang merah.
Kemudian, gaul hingga rata dan tambahkan sedikit air.
4.
Masak hingga pekat dan perasakan dengan garam secukupnya dan boleh tambahkan
sedikit gula. Bila sudah masak angkat dan hidangkan bersama nasi panas-panas.
sumber
: resepibonda
0 comments: