MAKANAN LAUT

Resepi Udang Masak Serai Wangi

3:33 PTG mridzuanismail86 0 Comments


BAHAN-BAHAN:
600 gm udang harimau - digoreng setengah masak
4 batang serai
100 gm cili kering
100 gm bawang merah
100 gm cili merah
70 gm bawang putih
70 gm halia muda
3 sudu besar pati asam jawa
30 gm belacan bakar
100 gm pati santan
Garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA PENYEDIAANNYA: 
1. Kisar halus serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan         halia muda. 
2. Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair. 
3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat
4. Masukkan pati santan dan udang. 
5. Masak hingga naik bau.

sumber : koleksiresepimasakan@fb

0 comments:

Like Us On Facebook