MAKANAN LAUT

Resepi Ketam Bertelur

3:41 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-bahan: 
2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit dan dibelah dua.
3 sudu sos tiram 
3 sudu sos cili
3 sudu cili yang dah diblend
7 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih yang agak besar
Sepotong halia
Sebiji telur
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Bawang besar

Cara memasak:
1. Tumbuk cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya
2. Masukkan secawan air
3. MAsukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
4. Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa
5. Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul.
6. Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul. 
7. Sedia untuk dihidang.

sumber : koleksiresepimasakan@fb

0 comments:

Like Us On Facebook