SAYUR
2. Kemudian goreng ikan tenggiri jeruk dan hancur-hancurkan ikan.
3. Masukkan bawang merah dan putih, gorengkan sehingga naik bau.
Resepi Kailan Ikan Masin Thai
Bahan-bahan:
2 ketul ikan tenggiri jeruk (dalam botol)
Sayur kailan
2 ulas bawang merah - hiris halus
1 ulas bawang putih - diketuk
1 sb sos tiram
Sayur kailan
2 ulas bawang merah - hiris halus
1 ulas bawang putih - diketuk
1 sb sos tiram
Secubit garam
Limau nipis
Cara Penyediaan:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak ikan tenggiri jeruk (yang ada dalam botol).
Limau nipis
Cara Penyediaan:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak ikan tenggiri jeruk (yang ada dalam botol).
2. Kemudian goreng ikan tenggiri jeruk dan hancur-hancurkan ikan.
3. Masukkan bawang merah dan putih, gorengkan sehingga naik bau.
4. Kemudian masukkan sos tiram, masukkan sayur kailan dan gorengkan sehingga sayur sedikit layu (letakkan garam sekiranya kurang masin, tetapi hati-hati kerana ikan dan sos tiram sudah masin).
5. Perahkan sedikit limau nipis, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: