MEE

Resepi Mee Udang Kuala Sepetang | Mudah dan Sedap

4:30 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-Bahan:

1 bungkus mee kuning - dicelur dan toskan
300gram udang basah – bersaiz sederhana
3 sk sos cili
3 sk sos tomato
½ sk gula pasir
4 batang sawi - dicelur
3 cawan taugeh - dicelur
2 tangkai daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tauhu – goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili merah
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng
Serbuk perasa (jika suka)

Bahan kisar:-

10 tangkai cili kering – dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih
- dikisar 
Sedikit belacan - dikisar

Cara Penyediaan:

1. Rebus udang terlebih dahulu, toskan (simpan air rebusan). Ambil kepala udang, dikisar dan ditapis. Kemudian satukan air tapisan kepala udang bersama air rebusan udang tadi.

2. Panaskan kuali masukkan minyak masak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan campuran air rebusan udang tadi.

3. Masukkan sos cili, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa. Masak sehingga kuah mendidih.

4. Hidangkan bersama sedikit sayur sawi, taugeh, bawang goreng, daun bawang, hirisan tauhu goreng, cili merah dan daun sup, kemudian perahkan limau kasturi (hidangan untuk satu mangkuk seorang).

Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook