SAYUR

Resepi Tauhu Berlauk | Mudah dan Sedap

5:02 PTG mridzuanismail86 0 Comments

gambar hiasan
Bahan-bahan:
4 ketul tauhu
2 tiub tauhu jepun
300 gram isi udang / isi ayam
2 biji cili merah
Daun bawang
Daun sup
Telur 4 biji
Garam
Sedikit serbuk lada putih 
Serbuk perasa (jika suka)

Cara Penyediaan:
1. Kisarkan tauhu, tauhu jepun, telur 2 biji dan isi udang / isi ayam.
2. Masukkan hirisan daun bawang dan ciili merah, kemudian perasakan dengan  garam ,serbuk lada putih dan serbuk perasa, gaul rata.
3. Masukkan bahan bancuhan tadi ke dalam bekas plastik kemudian kukus dalam 15-20 minit sehingga adunan menjadi keras, kemudian potong mengikut saiz yang anda kehendaki.
4. Panaskan kuali masukkan minyak masak, pukul 2 biji telur lagi, kemudian celup dan goreng sehingga sedikit garing dan kuning keemasan.
5. Apabila sudah masak, angkat dan toskan minyak, sedia dihidangkan bersama nasi putih.
Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook