LAKSA

Resepi Laksa Pahang

5:03 PTG mridzuanismail86 0 Comments

gambar hiasan



Bahan A

1 kg ikan selayang

Bahan B

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 cawan udang kering / ikan bilis

Bahan C

2 sb cili boh
2 sb serbuk cili
2 sb rempah kari ikan

Bahan D

1 genggam kelapa parut
3 kuntum lawang
10 kuntum cengkih
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga

Bahan E

2 keping asam
Nisan/ gula melaka secukup rasa
Garam 

Bahan F

1 biji kelapa (perahan pertama - santan pekat)
1 biji kelapa (santan sederhana pekat)

Cara Penyediaan:

1. Rebus ikan dengan sedikit air, kemudian toskan air tapi simpan air rebusannya, asingkan isi ikan dengan tulang, tulangnya tersebut dikisar bersama air rebusan.

2. Tapiskan dan ambil airnya sahaja, kemudian kisarkan isi ikan bersama air kisaran tulang ikan tadi dan ketepikan. 

2. Bahan B dikisar dan ketepikan, Bahan C dicampur dengan sedikit air dan ketepikan.

3. Goreng semua Bahan D (tanpa minyak) sehingga kelapa sedikit keperangan  boleh diangkat dan kisar atau tumbuk jadikan kerisik.

4. Setelah semua bahan-bahan siap, masukkan santan pekat ke dalam periuk dan masak hingga pecah minyak, kemudian masukkan Bahan C dan bila sudah agak garing, masukkan pula Bahan B (kisar) tadi dan kacau lagi hingga kelihatan garing.

5. Kemudian masukkan pula isi ikan dan santan, apabila sudah masukkan ikan hendaklah selalu dikacau. Apabila sudah mendidih masukkan pula Bahan E.

p/s: Masak kuah ni agak lama, hingga berminyak & hendaklah selalu dikacau.

Bahan Ulam:

kacang panjang
timun
daun ceylon
daun kesum
bunga kantan
tauge

Hiasan Sampingan: Belacan, garam

0 comments:

Like Us On Facebook