DAGING
Resepi Daging Bakar Versi Kelantan
- 1kg daging batang pinang
- 5 tangkai cili kering - dikisar
- 3 biji bawang besar - dikisar
- 2 inci halia - dikisar
- 1 inci kunyit - dikisar
- 1 inci lengkuas - dikisar
- 2 sudu makan jintan putih - dikisar
- 1 sudu makan jintan manis - dikisar
- 5 batang serai - dikisar
- 2 1/2 sudu makan gula melaka - dikisar
- Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
1.Bersihkan daging dan keringkan menggunakan tisu.
2.Lumur garam pada daging secara rata diikuti bahan-bahan kisar. Perap selama 2 jam.
3.Bakar daging menggunakan arang hingga masak.
4.Setelah daging masak, hiris nipis dan nikmatinya mengikut cita rasa anda.
0 comments: