MAKANAN LAUT
BAHAN-BAHAN
Bahan-bahan Kisar
3 sudu besar tempoyak
1 inci kunyit hidup
15 - 20 biji cili api hijau
Sedikit santan
Bahan-bahan Lain
1/2 kilogram udang segar
Segenggam petai
2 helai daun kunyit - dihiris halus
4 batang serai - di titik
Gula
Garam
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
sumber : resepisedap@fb
Resepi Gulai Tempoyak Udang Bersama Petai
BAHAN-BAHAN
Bahan-bahan Kisar
3 sudu besar tempoyak
1 inci kunyit hidup
15 - 20 biji cili api hijau
Sedikit santan
Bahan-bahan Lain
1/2 kilogram udang segar
Segenggam petai
2 helai daun kunyit - dihiris halus
4 batang serai - di titik
Gula
Garam
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
1) Masukkan udang, serai, petai dan daun kunyit ke dalam periuk, kemudian kisarkan tempoyak, kunyit hidup, cili api hijau bersama santan, gula dan garam TIPS: (blend bersama santan sahaja, air tidak diperlukan).
2) Tuang kan bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk yang berisi udang tadi pasangkan api yang kuat dan tunggu sehingga masak.
3) Dihidangkan bersama nasi putih panas. Yumm :)
0 comments: