MAKANAN LAUT

Resepi Gulai Tempoyak Udang Bersama Petai

11:00 PG mridzuanismail86 0 Comments



BAHAN-BAHAN 

Bahan-bahan Kisar


3 sudu besar tempoyak
1 inci kunyit hidup
15 - 20 biji cili api hijau
Sedikit santan 


Bahan-bahan Lain

1/2 kilogram udang segar
Segenggam petai
2 helai daun kunyit - dihiris halus
4 batang serai - di titik
Gula
Garam

CARA-CARA PENYEDIAANNYA



1) Masukkan udang, serai, petai dan daun kunyit ke dalam periuk, kemudian kisarkan tempoyak, kunyit hidup, cili api hijau bersama santan, gula dan garam TIPS: (blend bersama santan sahaja, air tidak diperlukan).

2) Tuang kan bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk yang berisi udang tadi pasangkan api yang kuat dan tunggu sehingga masak.

3) Dihidangkan bersama nasi putih panas. Yumm :)


sumber : resepisedap@fb

0 comments:

Like Us On Facebook