AYAM
Resepi Ayam Masak Kicap Berempah
BAHAN-BAHANNYA
8 ketul daging ayam - dibersihkan dan dipotong
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit garam
1 biji tomato - dibelah baji
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia- dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1/4 cawan kicap lemak manis
4 sudu besar besar kicap manis ABC
1 sudu besar - rempah kari daging (Baba's)
1 sudu besar cili kisar
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
Sedikit air
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
- Daging ayam diperap bersama serbuk kunyit dan sedikit garam dan ayam digoreng hingga masak, tak perlu sampai garing, kasi dia lembap2 sudah. Angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, bawang putih, halia, daun kari dan cili kisar hingga harum dan cili garing, guna api kecil dan kacau selalu.
- Masukkan rempah kari dan kacau rata. Tambah sedikit air. Masukkan kicap lemak dan ayam. Gaul rata2. Tambah kicap manis, cili merah, cili hijau dan bawang besar. Masak hingga pekat.
- Akhir sekali masuk tomato, kacau rata. Jika anda suka berkuah, boleh tambah sedikit lagi air. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih.
sumber : dapurtanpasempadan
0 comments: