DAGING,

Resepi Dalca Daging

12:34 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-bahan:

300gm daging atau ayam - dipotong kecil
1 paket rempah kari daging babas - bancuh dengan sedikit air 
600gram ubi keledek - direbus dan dilecek
2 cawan santan pekat
Air secukupnya

 Bahan-bahan tumisan:-
 
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 inci halia - dihiris halus
5 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris

 Bahan-bahan sayuran:-

3 biji ubi kentang 
3 batang carrot
3 biji terung
3 biji tomato merah
5 biji cili merah dan hijau
5 batang kacang panjang

Bahan hiasan:-

Bawang goreng
 
Cara Penyediaan:
1. Panaskan periuk masukkan minyak masak secukupnya, tumiskan bahan tumisan sehingga naik bau.

2. Masukkan bancuhan rempah kari daging, kacau lagi sehingga garing dan pecah minyak minyak, kemudian masukkan daging, masak sehingga daging empuk.
 
3. Masukkan ubi keledek yang telah dilecek dan masukkan ke dalam periuk, kemudian masukkan 2 cawan santan pekat dan air secukupnya.

4. Masukkan bahan sayur-sayuran, tambahkan garam. Kacau rata dan angkat.
 
5. Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.

Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook