IKAN
3 ekor ikan kerisi / ikan merah
2 keping asam keping/gelugor
Segenggam daun kesum
Sayur bendi secukupnya
Air
Garam
1. Masukkan air ke dalam periuk dalam setengah periuk, kemudian masukkan bahan tumbuk dengan asam keping.
2. Masukkan ikan kerisi, biarkan mendidih, kemudian masukkan daun kesum dan bendi.
3. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa, masak sehingga mendidih.
4. Siap dan boleh dihidangkan.
Selamat Mencuba
Resepi Singgang Pedas Terengganu
Bahan-bahan :
3 ekor ikan kerisi / ikan merah
2 keping asam keping/gelugor
Segenggam daun kesum
Sayur bendi secukupnya
Air
Garam
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 ½ inci kunyit hidup
5 biji cili api
1 inci lengkuas
1 ½ inci kunyit hidup
5 biji cili api
Cara Penyediaan:
1. Masukkan air ke dalam periuk dalam setengah periuk, kemudian masukkan bahan tumbuk dengan asam keping.
2. Masukkan ikan kerisi, biarkan mendidih, kemudian masukkan daun kesum dan bendi.
3. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa, masak sehingga mendidih.
4. Siap dan boleh dihidangkan.
Selamat Mencuba
Thank for sharing with us,such a nice article and a lot of useful and informatics.
BalasPadamoffice.com/setup | office.com/setup | webroot.com/safe