MAKANAN LAUT

Singgang Ikan Tongkol Versi Terengganu

8:56 PG mridzuanismail86 0 Comments




BAHAN-BAHAN

1/2 ekor ikan tongkol - dibersihkan dan dipotong
1 inci kunyit hidup - dihiris nipis
1 inci lengkuas - dihiris nipis
5 keping asam keping 
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
4 ulas bawang putih - dihiris nipis
5 biji cili api merah atau cili hijau - diketuk
10 biji bendi - optional 
Garam & perasa secukupnya
1.5 liter air

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

1. Masukkan air dalam periuk bersama hirisan kunyit, lengkuas, bawang putih, kunyit serbuk & ikan. Masak sehingga mendidih. Tambahkan asam keping.

2. Masukkan cili api merah/cili api hijau, garam & serbuk perasa.

3. Pastikan cukup masin & masamnya, bila sudah mendidih tutup api dan sedia dihidangkan.

*sekiranya dimakan bersama budu dan ditambah dengan asam limau lagilah menambahkan selera anda nyumm..

Selamat mencuba!

sumber : http://mamawandiha.blogspot.my/

0 comments:

Like Us On Facebook